You are currently viewing Kulinarny Puchar Polski w Cieszanowie

Kulinarny Puchar Polski w Cieszanowie

W minioną niedzielę (14.06) fotografowałem Kulinarny Puchar Polski w Cieszanowie. Były to w zasadzie eliminacje do ogólnopolskiej edycji tego konkursu.  Podczas eliminacji prezentowali się kucharze z renomowanych restauracji.

Festiwal Smaków i KPP były w tym roku częścią Folkowiska. Musze przyznać, że frekwencja dopisała. Szczególną popularnością cieszyły się dania pokazowe prezentowane przez jurorów, a wśród tych dań lody musztardowe z miodem. Nie odważyłem się spróbować 🙂 

W konkursie wystartowało 6 drużyn, które za zadnie miały przygotować zupę oraz danie główne. Obowiązkowymi produktami do przygotowania zupy były: żeberka wieprzowe, masło tradycyjne, kapusta, kminek zwyczajny. Do dania drugiego niezbędne były natomiast takie produkty jak: boczek surowy, marchew, ziemniaki i pokrzywa zwyczajna, która na podkarpaciu podobno jest jedyna w swoim rodzaju.

Uczestników konkursu oceniało znakomite Jury w składzie Jarosław Uściński – Przewodniczący, Mirosław Reszczyk, Krzysztof Gawlik, Piotr Szczygielski i Jean Bos. Nad technicznym przebiegiem konkursu czuwali Zbigniew Łęgowski i Daniel Gorczyca.

Wygrali Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie.

Więcej o cieszanowskiej edycji konkursu można przeczytać na stronie Kulinarnego Pucharu Polski.

Podczas festiwalu Smaków prezentowały się też panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Cieszanów. Były Panie z Niemstowa, Nowego Sioła, Starego Lublińca, Dąbrówki i Folwarków. 

 

Na koniec kilka zdjęć, które zrobiłem smartfonem oraz oficjalne plakat i baner mojego autorstwa, które wykonałem na potrzeby konkursu.

 

Kulinarny Puchar Polski
w Cieszanowie
Smaki Galicji