W minioną niedzielę (14.06) fotografowałem Kulinarny Puchar Polski w Cieszanowie. Były to w zasadzie eliminacje do ogólnopolskiej edycji tego konkursu. Podczas eliminacji prezentowali się kucharze z renomowanych restauracji.
Festiwal Smaków i KPP były w tym roku częścią Folkowiska. Musze przyznać, że frekwencja dopisała. Szczególną popularnością cieszyły się dania pokazowe prezentowane przez jurorów, a wśród tych dań lody musztardowe z miodem. Nie odważyłem się spróbować 🙂
W konkursie wystartowało 6 drużyn, które za zadnie miały przygotować zupę oraz danie główne. Obowiązkowymi produktami do przygotowania zupy były: żeberka wieprzowe, masło tradycyjne, kapusta, kminek zwyczajny. Do dania drugiego niezbędne były natomiast takie produkty jak: boczek surowy, marchew, ziemniaki i pokrzywa zwyczajna, która na podkarpaciu podobno jest jedyna w swoim rodzaju.
Uczestników konkursu oceniało znakomite Jury w składzie Jarosław Uściński – Przewodniczący, Mirosław Reszczyk, Krzysztof Gawlik, Piotr Szczygielski i Jean Bos. Nad technicznym przebiegiem konkursu czuwali Zbigniew Łęgowski i Daniel Gorczyca.
Wygrali Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie.
Więcej o cieszanowskiej edycji konkursu można przeczytać na stronie Kulinarnego Pucharu Polski.
Podczas festiwalu Smaków prezentowały się też panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Cieszanów. Były Panie z Niemstowa, Nowego Sioła, Starego Lublińca, Dąbrówki i Folwarków.
Na koniec kilka zdjęć, które zrobiłem smartfonem oraz oficjalne plakat i baner mojego autorstwa, które wykonałem na potrzeby konkursu.